26-10-10

Filmvoorstelling Dak(en) - Toit(s)

De film Dak(en) - Toit(s) van Delphine Duquesne wordt op woensdag 24 november om 11 uur voorgesteld in Cinema Arenberg (Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel)

De film vertelt het inspirerende verhaal van een pilootproject in de Finstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Een droom is daar werkelijkheid geworden voor veertien gezinnen met een bescheiden inkomen. Samen met het Brussels Woningfonds, CIRE en Buurthuis Bonnevie werkten ze vier jaar intensief aan de voorbereiding van dit project. Daardoor zijn ze er in geslaagd om weg te raken uit de ongezonde appartementen waar ze vroeger woonden, en konden ze uiteindelijk eigenaar worden van een nieuwe woning. Het gebouw waar ze deze zomer zijn ingetrokken, een ontwerp van architect Carnoy, is bovendien een opmerkelijk voorbeeld van duurzaam bouwen. De naam die de bewoners voor hun project hebben gekozen is dan ook niet gestolen : L’Espoir, De Hoop.
De cineaste, Delphine Duquesne, kwam toevallig in contact met de mensen achter het project, raakte gegrepen door hun verhaal. Ze volgde de deelnemers gedurende de laatste maanden voor de verhuis. De film toont op een boeiende manier hoe het project tot stand is gekomen en wat het betekende voor de bewoners en de organisaties die er aan meewerkten.
Hij vertelt hoe, door solidariteit en samenwerking, het ogenschijnlijk onbereikbare toch haalbaar werd.
De film werd geproduceerd door GSARA en wordt in Vlaanderen verdeeld door Samenlevingsopbouw Vlaanderen.

De film ging in premiere op de dag van de inhuldiging van L’Espoir, in de Finstraat waar het gebouw gelegen is. Nu wordt hij, samen met het begeleidende dossier met achtergrondinformatie, voorgesteld aan organisaties en groepen die hem willen gebruiken. De thema’s die aan bod komen zijn onder andere de wooncrisis en het recht op wonen, duurzaam bouwen en de kracht van de solidariteit.

Reserveren kan via sandra.demal@gsara.be 02 2 250 13 10
(de toegang is gratis)

De film en de begeleidende brochure kan besteld worden bij Samenlevingsopbouw Vlaanderen en kost 12 € (plus verzendingskosten).

Verloop van de dag :
11u : Inleiding bij het project door de partners die er aan hebben meegewerkt : het Brussels Woningfonds, CIRE, Buurthuis Bonnevie en L’Espoir.
11u25 : Voorstelling van de film door Delphine Duquesne en GSARA
11u30 : projectie van de film
12u15 : debat met het publiek
12u30 : drink
14u : einde

We hopen dat u er bij kan zijn !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten